Климатик Нисан Кашкай
- buci59
- Редовен
- Регистриран: 01 яну 2022, 14:02
- Автомобил/Car: 200SX S14
- Град/City: Силистра
- Изпратили благодарности: 20 пъти
Климатик Нисан Кашкай
При напълно изправен и правилно работещ климатик,каква трябва да е температурата измерена във въздуховода в момента на влизането в купето?
- Ивайло Димов
- Маниак
- Регистриран: 10 яну 2022, 12:48
- Автомобил/Car: Leaf
- Град/City: Шумен
- Изпратили благодарности: 97 пъти
Климатик Нисан Кашкай
Зависи на каква температура е включен ,климатика дали е с врътки или ел.управление на клапите .Дали е на режим ръчно или автоматичен ако иде реч за ел.управляем .Много нюанси има но оринтировъчно да кажем 7-8 градуса тря духа от духалките .
Старите климатици с непостоянно зацепена шайба (със съединител ) тря се пуска компресора само на празен ход на ДВГ .На високи обороти става мармалад ,виждал съм два компресора за кофата пуснати на магистрала при над 2500 оборота .
При новите ,които са постоянно зацепени няма проблем щото цялата схема се контролира от един клапан .
За добро здраве на цялата система е добре зимата когато температурите са над 5 градуса да се пуска компресора профилактично ,за да раздвижат маслото и фреона .
Тва са препоръки от 3 независими един от друг сервиза за климатици .
Старите климатици с непостоянно зацепена шайба (със съединител ) тря се пуска компресора само на празен ход на ДВГ .На високи обороти става мармалад ,виждал съм два компресора за кофата пуснати на магистрала при над 2500 оборота .
При новите ,които са постоянно зацепени няма проблем щото цялата схема се контролира от един клапан .
За добро здраве на цялата система е добре зимата когато температурите са над 5 градуса да се пуска компресора профилактично ,за да раздвижат маслото и фреона .
Тва са препоръки от 3 независими един от друг сервиза за климатици .
От всеки дефект-ефект
Seat Toledo 1.8 20V AGN
Seat Toledo 1.8 20V AGN
- buci59
- Редовен
Климатик Нисан Кашкай
Пропуснах да уточня,че става въпрос за климатроника на Nissan Qashqai 1.6 dci 2012г
- dare__devil
- Голямата секира
- Регистриран: 20 яну 2007, 11:22
- Автомобил/Car: Primera P12
- Град/City: София
- Изпратили благодарности: 1359 пъти
- Контакти:
Климатик Нисан Кашкай
Днес се занимавах точно с това на кашо от подписа. Не знам дали толкова трябва, но показваше 2.7 градуса на настройка Low и затворена циркулация. Това след подмяна на фреона поради изтървал О-пръстен и почти пълната му липса, на фреон и масло де 

Qashqai J11 1.6dci 4x4 MT
Infiniti FX37S
Infiniti FX37S

- Ивайло Димов
- Маниак
Климатик Нисан Кашкай
На теория може да има намаляване на рециркулацията на фреон при много висока скорост с цел защита на климатичната система .Тези коли са с новото поколение компресори ,които са постоянно зацепени и цялата работа се върши от един клапан и една муфа вътре в компресора.Една диагностика няма да е излишна ,и профилактика на системата.
От всеки дефект-ефект
Seat Toledo 1.8 20V AGN
Seat Toledo 1.8 20V AGN
-
- Маниак
- Регистриран: 09 сеп 2018, 16:41
- Град/City: Варна
- Изпратили благодарности: 17 пъти
Климатик Нисан Кашкай
Днес се прибирах от вътрешността на страната в доста горещо време - 34-37С. Въпреки оплакванията ми от лошо парно зимата и охлаждане лятото, след профилактиката на климатичната система в купето беше ОК. Държа настройките на 16С и вентилатор на 3-та степен, без да затвярям клапата за вътрешна циркулация. Мерих температурата от средните въздуховоди -минималната при тези настройки беше около -1С, но в двете странични дюзи беше около 8С. Пластмасите точно над въздуховодите се бяха напекли и показваха 35С, а уж стъклата са тонирани. При вас има ли такова голмо разминаване между температурата на централните и на страничните духалки? И аз доста внимавам при какви обороти пускам климатика, тъй като явно е от старите модели с шайба и съединител.
Nissan Qashqai 2.0/4x4/6MT/2012
- buci59
- Редовен
Климатик Нисан Кашкай
dare__devil написа:Източник на мнението ........ показваше 2.7 градуса на настройка Low и затворена циркулация. .......
Днес и аз правих замерване за да съм подготвен за лятото с термометър с две сонди в двата централни въздуховода.Настройките бяха същите,като на колегата dare__devil /Low и затворена циркулация/.Опита го направих в гаража,като температурата в него беше 25 градуса и след запалване на колата на 5-тата минута и двете показания показваха 5.8гр.Не зная каква е долната граница,но мисля,че е добре.
п.п
Докато търсих нужната информация ми попадна и тази таблица.Може да е интересна и полезна за някои.
- dare__devil
- Голямата секира
- Регистриран: 20 яну 2007, 11:22
- Изпратили благодарности: 1359 пъти
- Контакти:
-
- Маниак
- Регистриран: 24 дек 2016, 17:43
- Автомобил/Car: Qashqai
- Изпратили благодарности: 82 пъти
Климатик Нисан Кашкай
Да се включа и аз в темата с едно питане. 8години на нашия Кашо не съм правил нищо на климатика, освен Пусни/Спри. Старал съм се да бъда в рамкитеа на написаното в книжката за експлоатация на J11. Каква профилактика бихте ме посъветвали да направя с началото на жегите и евентуално къде бихте ме насочили? Става въпрос за София. При смяна на гумите зимни/летни попитах за евентуална проверка на АС, но ми казаха, че в много малко сервизи работят с хладилен агент 1234, какъвто е на J11. И много да внимавам кой какво прави и сипва, защото е много скъп, и да не ми излезе златна профилактиката. Ще бъда много благодарен за всяка помощ и съвет! Лек, успешен и хладен ден на всички!!!
- Ивайло Димов
- Маниак
Климатик Нисан Кашкай
250 лева е 0.900 грама ,отвори предния капак и гледай за стикер там тря пише грамажа и не е вярно ,че малко сервизи работят с него .Има един сервиз "Елбатрон" в София ,във VAG форума много отлични отзиви има за работата им .Може да ги потърсиш за консултация.
От всеки дефект-ефект
Seat Toledo 1.8 20V AGN
Seat Toledo 1.8 20V AGN
- YoKK
- Маниак
- Регистриран: 05 яну 2017, 10:19
- Град/City: Plovdiv
- Изпратили благодарности: 63 пъти
Климатик Нисан Кашкай
дядо Пепи,
Нищо не пипай по климатичната с-ма. Щом си охлажда нормално, значи всичко си му е ОК. Не рискувай някой пишман майстор да се учи на колата.
Нищо не пипай по климатичната с-ма. Щом си охлажда нормално, значи всичко си му е ОК. Не рискувай някой пишман майстор да се учи на колата.
Nissan Qashqai J11 Acenta, 1.2 DiG-T, MT, 2014
- Ivanjk
- INSANE
- Регистриран: 07 юни 2014, 22:24
- Град/City: Тел-Авив
- Изпратили благодарности: 591 пъти
Климатик Нисан Кашкай
YoKK написа:Източник на мнението Нищо не пипай по климатичната с-ма. Щом си охлажда нормално, значи всичко си му е ОК.
Съгласен , и аз питах , И на мен това ми казаха в прав текст : " щом работи , не бутай" . Опита с климатици на тукашните майстори е доста богат , от 1999 г. е забранен , със закон , внос на автомобили без климатик !
Определено съм склонен да им вярвам.
Qashqai 1.6i 2013 ex
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
- Ивайло Димов
- Маниак
Климатик Нисан Кашкай
Преди да се пристъпи към някаква манипулация по автомобила и се търси компетентен сервиз ,разумния и практичен собственик търси мнения от различни източници за компетенциите,отзивчивостта и отношението конкретен механик и сервиз.Една профилактика на климатичната система е на цена 10 % от сумата за компресор
Трябва нежно с вода да се мият радиаторите ,кулера ...Евентуално да се смени дехидрататора,да се дизенфекцират въздуховодите ,на подемник или канал се проверява състоянието на дренажната тръба .Взима се специализиран спрей -пяна и се пръска през дренажа за да се почисти малкия радиатор в купето .
Но щом работи и ти казват "Не пипай " ,слушаш и изпълняваш .Българина не обича думата профилактика ,дори когато е безплатна и касае денталния и общо здравния му статус .

Но щом работи и ти казват "Не пипай " ,слушаш и изпълняваш .Българина не обича думата профилактика ,дори когато е безплатна и касае денталния и общо здравния му статус .

От всеки дефект-ефект
Seat Toledo 1.8 20V AGN
Seat Toledo 1.8 20V AGN
- Ivanjk
- INSANE
- Регистриран: 07 юни 2014, 22:24
- Град/City: Тел-Авив
- Изпратили благодарности: 591 пъти
Климатик Нисан Кашкай
Профилактиката в България може и да е безплатна , но тук , това което си изброил ще ми легне около 500€ 

Qashqai 1.6i 2013 ex
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
- Ивайло Димов
- Маниак
Климатик Нисан Кашкай