Шум от компресора на климатика?

Посочете в заглавието Модел/Двигател/Проблем(въпрос)
Потребителски аватар
budaboy
Новак
Регистриран: 12 май 2006, 15:39
Град/City: Перник

Шум от компресора на климатика?

Мнениеот budaboy » 01 сеп 2015, 19:57

Марка: Nissan
Модел: Maxima А33 2003г
Двигател(по възможност код): VQ20DE

Проблем/въпрос: Здравейте колеги! Имам проблем с моята Максима и се надявам на помощ от ваша страна. Преди 1 седмица, попаднах на страшно задръстване в София следобед. Както винаги (зима/лято не го пипам) си карах на включен климатроник. След половин час престой в задръстването усетих паразитен шум от към двигателя. Спрях музиката и се заслушах. Установих виене (като от лагер), което се усилваше с увеличаването на оборотите. Покарах още 1км така и това виене се превърна в нещо средно между виене и стържене. Поизплаших се и изключих компресора на климатика. Шума изчезна веднага. Когато след 3 км паркирах пред блока и отворих капака се разнасяше миризма на гума. Забелязах, че от едната страна на аксесоарния ремък (който е на 10 000км) по цялата му дължината (там къде се вижда) има кафява ивица (преди случилото се я нямаше). Забелязах, че най-горната ролка която се вижда е изключително лъскава (преди не беше така). Започнах да експериментирам и установих на място на свободен ход, че шума се появява не веднага след като включа компресора, а когато поработи известно време на високи обороти (3000-4000об/мин) и своевременно става все по-силено виещ и грачещ. Тоест - когато вдигне налягане в система и започне да се товари тогава става по-силен и звука. Реших, че е може да е от компресор, съединител на компресора, шайба на компресора или някоя ролка. (Не знам дали е от значение, но предния ден карах бързо по магистралата около 15 мин с около 200 км/ч при натоварена кола... Изключително рядко го правя, но тогава бързах)

На другия ден звъннах в МитВас. Обясних проблема и записах час. Днес откарах колата, приемчика се запозна на живо с проблема. Помолих го да проверят и останалото по колата... окачване и тн. и също така да "прослушат" и веригата на двигателя за външни белези на износени обтегачи. Помолих ги за последното защото при свободен ход на двигателя имаше много ... ама наистина много слаб паразитен шум от към веригата и исках просто да го проверят.

Познайте какво ми казаха днес в края на деня, когато ми се обадиха?

"Не можем да установим дали шума е от компресора... Според нас "вие/стърже" веригата. Може би ще се наложи смяна на верига с всички обтегачи. Не можем да установим без да отворим двигателя... Не изключваме шум от компресора"

Тук идва и моята молба към Вас колеги!

Според Вас възможно ли е, когато колата работи с изключен компресор да звучи прекрасно (все пак е V6) и да върви прекрасно, а когато компресора на климатика е зацепен да започва да "стърже и вие" и причината за това да е веригата?

Обясниха ми, че било възможно това, защото компресора товарел мотора. Добре, а когато карам с 6000 об/мин и няма помен от шум - тогава двигателя по-разтоварен ли е?

Дали са прави или не - не знам. Но не ми се дават сума пари за експерименти.

Колата е на 189 000 реални км. Карам я вече 10г от почти нова. Интервенции по двигателя не са правени никакви. Както е от завода така е и сега.

Ще се радвам да чуя и вашето мнение. Ще ми бъде от полза! Защото утре ще ходя да я взема и не знам какво да правя.

Благодаря предварително на всички отзовали се!

Поздрави,

Христо Петров

Ключови думи: за да работи коректно търсачката на форума, моля въведете тук ключови думи. Компресор, Климатик, Ролки, Ролка, Шайба, Верига, Обтегачи, МитВас
2003 Nissan Maxima 2.0 V6 M/T
2003 Nissan Micra K12 1.4 M/T
2008 Volvo S80 II D5 A/T
Потребителски аватар
samokov
Маниак
Регистриран: 21 апр 2011, 08:51
Автомобил/Car: Titan A60
Град/City: Самоков
Благодарил (а): 17 пъти
Изпратили благодарности: 3 пъти

Re: Шум от компресора на климатика?