ПИБанка ....таксите и таксичките

Случки, подвизи, изцепки...
Потребителски аватар
SUB-ZERO
INSANE
Регистриран: 07 апр 2008, 20:56
Автомобил/Car: Ariya
Град/City: София
Благодарил (а): 83 пъти
Изпратили благодарности: 57 пъти

Мнениеот SUB-ZERO » 02 фев 2021, 19:58

В случая банката си е права. Това, че не си чел общите условия и не си закрил сметката си е твой проблем. Те не са длъжни да те уведомяват, не само те а която и да е БГ банка (имам опит и с ПИБ и ОББ). Не се заяждам, но това е положението. Сравнението с USA няма никакъв смисъл, както и цените на коли Европа - USA. Бил съм в USA преди 20г., тогавашното ниво на обслужване и работа с банки още не сме го стигнали в БГ. Няма и да го стигнем, но то е друга тема.
Моя съвет е да си ги платиш и да закриеш сметката, за да не стане така че някой ден като дойдеш да те закопчеят за тия 60 лв. Тук дребните длъжници са винаги най-търсени, едрите риби никой не ги закача, знаеш.
Аварийни мигачи НЕ СЛУЖАТ за ПРОИЗВОЛНО спиране на пътя !!!
kb_boy
Редовен
Регистриран: 25 окт 2018, 16:21
Автомобил/Car: Primera P11
Град/City: Кубрат
Благодарил (а): 29 пъти
Изпратили благодарности: 7 пъти

Мнениеот kb_boy » 02 фев 2021, 21:02

Аз знам ,че една сметка(говорим и за дебитна карта)ако няма пари вътре ,няма как да вземат по 2,5лв че и повече зависи банката. Иначе ако някой не си закрие сметката ,тя е валидна и ако искаш да я ползваш трябва да вкараш дадената сума за такси,само не знам за какъв период изискват.Това го знам от ЦКБ понеже майка ми има една сметка ,но не е ползвана поне от 5години и тогава бяха ни казали ,че за да я ползва трябва да плати предварително дадената сума за месечните такси...

Да не забравя ,че от дебитните карти ,няма как да вземат пари и затова е тази поддръжка всеки месец по 2,5лв
nissan primera P11-144 CD20T
Потребителски аватар
alekangg
INSANE
Регистриран: 19 апр 2005, 12:42
Автомобил/Car: Rogue
Благодарил (а): 13 пъти
Изпратили благодарности: 34 пъти

Мнениеот alekangg » 02 фев 2021, 21:49

Лихвите падат, таксите се вдигат и увеличават като брой.

Банките не пишат мейл, понеже си бил на 0лв баланс, в чужбина също, на теб в Америка ще ти пишат ли мейл, ако стигнеш 0 долара?
Primera.RT
Маниак
Регистриран: 03 окт 2016, 15:30
Автомобил/Car: Primera P10
Град/City: Ройтлинген
Изпратили благодарности: 54 пъти

Мнениеот Primera.RT » 02 фев 2021, 23:57

Тук в Германия положението е подобно на БГ. Или имаш сметка и я мониторираш, или я закриваш активно ако не искаш изненади. Урока го научих миналата година с единствената сметка, за която не съм се погрижил активно. Отворена в далечната 2001 г., тогава напълно безплатна, никога не ползвана и забравена. В течение на годините са се появили такси, и след като минусът е станал 100 евро, задължението е продадено на инкасо. Инкасото ми е издирило адреса, сложило си е печалбата и собствените разходи, и накрая си платих 293 евро като поп. Безплатна сметка няма, или по Адам Смит, there is no lunch for free
Primera Traveller WP12 | Двигател 2.2 dci (100 KW/139 PS)
Производство: 10/2003 | Километраж: 142.500 км
Потребителски аватар
Ivanjk
INSANE
Регистриран: 07 юни 2014, 22:24
Автомобил/Car: Primera P12
Град/City: Тел-Авив
Благодарил (а): 505 пъти
Изпратили благодарности: 591 пъти

Мнениеот Ivanjk » 03 фев 2021, 06:44

Victoria написа:Източник на мнението в момента е ужасен...

От около 2 г ми се налага да работя с 2 Български банки , на моменти ми е смешно , колко изостанала и неефективна е банковата система . Все пак , доброто банкиране , е основата на една успешна икономика.

Влязъл на минус ...... че аз редовно влизам на минус и то с по 2-3к € , изчакват ме , покривам , плащам си лихвата за периода в който съм ползвал тяхни пари и пито платено :pardon:

И какви са тия колекторски фирми , с какво се занимават , какви са им правомощията?
Qashqai 1.6i 2013 ex
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
ROUGE
Маниак
Регистриран: 02 окт 2017, 04:49
Автомобил/Car: Interstar X70
Град/City: Флорида/ САЩ
Благодарил (а): 42 пъти
Изпратили благодарности: 47 пъти

Мнениеот ROUGE » 03 фев 2021, 15:05

Благодаря за мненията.
Да отговоря по ред.

1. USA банките уведомяват даже, ако ( например) балансът ти по спестовна сметка падне под 2 500 $, тогава по техните правила би трябвало да ти искат такса !!! Изпращат майл !!! Толкова ли е сложно?
2. БГ банките са търговски дружества, а не гестапо. Да я замразяват тая сметка като стигне на "0"....да си начисляват за нуждите на баланса каквото си искат ..и ако искам да я ползвам....плащам сумата, която са ти начислили.
3. Тази моя сметка 4-5 години е била под "0" лв.....пиши майл, писмо, телефонно обаждане.....имат всичкото инфо и е актуално....но ни вест ни кост....ще го дадем на колекторска агенция, щото така е по-лесно. И те в БГ като чуят колекторска фирма....като кажат "скачай" ...питат колко.
4.И в Германия явно не е ОК....добре е да се чете Кейнс, не Адамс. Нещата на Адамс са малко остарели.

5. Тази моя сметка е отворена от 3-ТО лице !!!!....Няма как да съм чел ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ !!! НА МОЕ ИМЕ.....Сега, като имам възможност, ще попитам банката , как и кой им е дал право да отварят на мое име сметка. Щото тази банка трябва да пази документо-оборот как и защо...

6. Ако утре решите да отворите Разп. сметка на детето си, което е на 1г ( например)...ако доживее до 80-90г трябва да им връща милиони????
7. Колекторски фирми са мутро-финансови организации, които притесняват хора, който имат задължения ( преди нещата да стигнат до съд) да си платят задължението. Обикновенно, разни фирми за комунални услуги, си продават задълженията на колекторските фирми за по-ниска сума от дължимата от длъжника.

8. А дали ще ме арестуват за 60лв.... :smiah: :smiah: :smiah: Добре, че имам и друго, освен българското гражданство, че там ми е надеждата да ме спасят от затвора!!!

И да попитам, знае ли някой каква е ДАВНОСТТА на това мое задължение??? Щото е ясно ( поне за мен) , че при такова отношение не смятам да го плащам.
Nissan Micra 2003г, K12 1.2 80кс - продаден
Nissan Nоте2006г, Е11 1,6 110 кс - продаден
Nissan Rogue 2017 SV 2,5 бензин CVT - 170кс
Nissan Rogue 2019 S 2,5 бензин CVT - 170кс
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 03 фев 2021, 15:20

SUB-ZERO написа:Източник на мнението В случая банката си е права. Това, че не си чел общите условия и не си закрил сметката си е твой проблем. Те не са длъжни да те уведомяват, не само те а която и да е БГ банка (имам опит и с ПИБ и ОББ). Не се заяждам, но това е положението. Сравнението с USA няма никакъв смисъл, както и цените на коли Европа - USA. Бил съм в USA преди 20г., тогавашното ниво на обслужване и работа с банки още не сме го стигнали в БГ. Няма и да го стигнем, но то е друга тема.
Моя съвет е да си ги платиш и да закриеш сметката, за да не стане така че някой ден като дойдеш да те закопчеят за тия 60 лв. Тук дребните длъжници са винаги най-търсени, едрите риби никой не ги закача, знаеш.

Пич, точно ОББ, ме информираха, че им дължа 10-на лв за някъква си такава сметка....освен това ме информираха, че като сумата достигне някъква сума, става не събираема и започва да се начислява отново. Щото както казах...в един момент, ако си жив и здрав може да дължиш милиони... ЦКБ, ДСК....аз не мога да ходя от банка на банка и да ги питам, някой открил ли е сметка на мое име....като си управят комуникацията с клиентите си , тогава ще работя с тях!

А и да ти кажа най-големият майтап....влизаш в БГ банка да си направиш сметка.....
Въпрос: Имате ли друго граждаство?
Отговор: Да
Въпрос: Ако е американско, трябва да ми кажете SSN си ???? :ooops: :ooops:

Всеки един служител на която и да е фирма, банка и каквото и да е в САЩ.....ме пита( има право само за последните 4-цифри).....Това е строго спицифична информация.

Нали си наясно, че няма как да си раздавам SSN под път и над път особено в България.
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 03 фев 2021, 16:43

alekangg написа:Източник на мнението Лихвите падат, таксите се вдигат и увеличават като брой.

Банките не пишат мейл, понеже си бил на 0лв баланс, в чужбина също, на теб в Америка ще ти пишат ли мейл, ако стигнеш 0 долара?

Ами да вземат да ги правят нещата интелигентно с таксите.
Всеки път, като си "слайдна" ( прокарам) Дебитната и/или Кредитната картата, при който и да е търговец, този търговец плаща на банката, нали ?
Обикновенно това са 1-2-3%....На 2-3к през дадена карта....за какви такси обслужване от по 1-2 лв говорим???

Аааа, чакай теглене на пари в брой на каса в България , ТАКСА.... това ми е любимото... :ooops: :ooops:
Отивам в селската банка, дето живея и ще ми дадат 20-30к $ ...без проблем....даже няма да искат предизвестие, такса няма естествено.

Тъпо ми е не да им платя 60лв....няма да обеднея с тези пари....въпросът е как не са счели за необходимо да комуникират с КЛИЕНТЪТ си, за да се реши въпросът. А вместо това , ме дават на колекторска фирма....дето ще вземе в моя случай " на босия цървулите". :ooops:
Потребителски аватар
alekangg
INSANE
Регистриран: 19 апр 2005, 12:42
Автомобил/Car: Rogue
Благодарил (а): 13 пъти
Изпратили благодарности: 34 пъти

Мнениеот alekangg » 03 фев 2021, 18:31

Струва ми се, че спориш сам със себе си и се самонадъхваш.
Какво значение има как е в краварника, ти имаш сметка в България и е твое задължение да си информиран как и какво ти взимат, а и както видя в Германия е същото положението, та не сме някакво чудо невиждано.
На всички е ясно, че у нас банките крадат повече отколкото другите в Европа и Америка, но не е нелегално.

Дали ще плащаш и кога си е твоя работа, ама като гледам ще изпишеш мнения, които ще струват много повече от 60-те лева, които пак казвам са натрупани понеже ти не си се интересувал и не си знаел за таксите им.
Сега може да искаш СМС да ти пратят, мейл или дори позвъняване, но това не се предлага и пак натъртвам не е така само у нас.

Всички банки са крадци, това го бях чул преди години и си е живата истина.
Относно ПИБ, някои я недолюбват, но за мен е по-добре от някои други родни и да не забравяме, че е единствената която предлага КК Дайнърс, която на мен ми е много важна и полезна.
Потребителски аватар
ragno
Маниак
Регистриран: 09 ное 2013, 09:59
Автомобил/Car: Kubistar X76
Благодарил (а): 10 пъти
Изпратили благодарности: 84 пъти

Мнениеот ragno » 03 фев 2021, 18:55

Псуваш ги колкото си искаш, после плащаш и закриваш сметката. Колкото може по-бързо, за да не трупаш още такси. Няма давност, последната такса е от последния месец и така ...
Juke
Потребителски аватар
SUB-ZERO
INSANE
Регистриран: 07 апр 2008, 20:56
Автомобил/Car: Ariya
Благодарил (а): 83 пъти
Изпратили благодарности: 57 пъти

Мнениеот SUB-ZERO » 03 фев 2021, 20:48

ROUGE написа:Източник на мнението
SUB-ZERO написа:Източник на мнениетоПич,...
Нали си наясно,...

Пич... Даже не виждам смисъл да ти отговарям. Прочети пак всички мнения в темата, особено горните две и се постарай да ги осъзнаеш. Искаш съвети - дадохме ти, а какво ще правиш си е твоя работа. На никого не му пука къде живееш, колко гражданства имаш и как работят банките там :wink: .
Аварийни мигачи НЕ СЛУЖАТ за ПРОИЗВОЛНО спиране на пътя !!!
Потребителски аватар
desoto77
Маниак
Регистриран: 24 ное 2009, 10:35
Автомобил/Car: Patrol Y60
Град/City: Благоевград/St Albans
Благодарил (а): 154 пъти
Изпратили благодарности: 43 пъти

Мнениеот desoto77 » 04 фев 2021, 00:23

За съжаление никой от нас не може да промени "несправедливостите" на банковата система в България. Можеш да пишеш на омбудсмана и да чакаш чудо. Както казаха колегите, в момента всичко е законно. Ако искаш плащаш, ако ли не ще дължиш. Кога, как и дали ще си ги вземат ние не знаем. Моят съвет е, че 60-те лв. не си струват тревогите и стресът който ще причинят на родителите ти. Писмата са само началото, а и ще продължават да идват с години. Служителите на колекторската фирма ще идват да те търсят на адреса и ако разберат, че са ти родители, ще почнат да тормозят тях. Аз все още получавам такива писма за предишния "собственик" на апартамента ми.
Едит:
Ако искаш да обясниш на ПИБ как да си подобрят обслужването на клиенти, следва да се обърнеш направо към тях.
Аз преди време имах успех с пощенска банка. Майка ми случайно разбра, че има някаква сметка там и ѝ начисляват такси. Сметката се оказа открита служебно от социални грижи или нещо такова преди много години. Аз писах имейл от нейно име на обслужване на клиенти, че те нямат никакъв документ подписан от майка ми, в който тя да се е съгласила на общите им условия или каквото и да било. След време ми отговориха, че са разгледали случая, сторнирали са сумата и закрили сметката служебно. Пояснение, че тя не е била дадена на колекторска фирма.
Относно колекторски фирми една колежка получи писмо от такава, че дължи пари на Виваком, където година по рано си беше закрила и платила всичко. Оказа се, че задължението е начислено за невръщане на предоставен рутер. За щастие тя си пазеше приемо-предавателния протокол от Виваком че го е върнала. След няколко ходения до офиси и телефонни разговори ѝ изчистиха задължението. Стреса и нервите ѝ останаха бонус.

Желая ти успех
2011 Infiniti G37x
2015 Nissan Pulsar 1.2 DiG-T
2001 Nissan X-trail GT
Ex. 2001 Nissan Stagea AR-X Four
Ex. WP11 SR20DE
Ex. P10 SR20DE+ГИ Bardolini by megatiaga
Ex. P10 GA16DS+LPG
Потребителски аватар
skydiver
Парашутист
Парашутист
Регистриран: 17 юни 2009, 00:10
Автомобил/Car: Primera P11
Благодарил (а): 867 пъти
Изпратили благодарности: 523 пъти

Мнениеот skydiver » 04 фев 2021, 07:07

И при мен така, сметка на бащата от едно време, имало е 250-300лв незнайно по каква причина.
Той си отиде от тоя свят отдавна, но сметката е останала. Колекторска фирма, та си доплатихме и натрупаната разлика...
Потребителски аватар
dare__devil
Голямата секира
Голямата секира
Регистриран: 20 яну 2007, 11:22
Автомобил/Car: Primera P12
Благодарил (а): 555 пъти
Изпратили благодарности: 1364 пъти
Контакти:

Мнениеот dare__devil » 04 фев 2021, 07:11

Иначе моят рисърч показва, че МАЙ давността е 3 години. С други думи, ако имаш задължения за 8 години назад, трябва да платиш за последните три. Процедурата за погасяване по давност обаче не я знам и ще трябва да я разбереш от банката или от другаде... И то ако съм прав :?
Qashqai J11 1.6dci 4x4 MT
Infiniti FX37S :angel:
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 04 фев 2021, 16:33

desoto77 написа:Източник на мнението За съжаление никой от нас не може да промени "несправедливостите" на банковата система в България. Можеш да пишеш на омбудсмана и да чакаш чудо. Както казаха колегите, в момента всичко е законно. Ако искаш плащаш, ако ли не ще дължиш. Кога, как и дали ще си ги вземат ние не знаем. Моят съвет е, че 60-те лв. не си струват тревогите и стресът който ще причинят на родителите ти. Писмата са само началото, а и ще продължават да идват с години. Служителите на колекторската фирма ще идват да те търсят на адреса и ако разберат, че са ти родители, ще почнат да тормозят тях. Аз все още получавам такива писма за предишния "собственик" на апартамента ми.
Едит:
Ако искаш да обясниш на ПИБ как да си подобрят обслужването на клиенти, следва да се обърнеш направо към тях.
Аз преди време имах успех с пощенска банка. Майка ми случайно разбра, че има някаква сметка там и ѝ начисляват такси. Сметката се оказа открита служебно от социални грижи или нещо такова преди много години. Аз писах имейл от нейно име на обслужване на клиенти, че те нямат никакъв документ подписан от майка ми, в който тя да се е съгласила на общите им условия или каквото и да било. След време ми отговориха, че са разгледали случая, сторнирали са сумата и закрили сметката служебно. Пояснение, че тя не е била дадена на колекторска фирма.
Относно колекторски фирми една колежка получи писмо от такава, че дължи пари на Виваком, където година по рано си беше закрила и платила всичко. Оказа се, че задължението е начислено за невръщане на предоставен рутер. За щастие тя си пазеше приемо-предавателния протокол от Виваком че го е върнала. След няколко ходения до офиси и телефонни разговори ѝ изчистиха задължението. Стреса и нервите ѝ останаха бонус.

Желая ти успех

Благодяря много за идеята!
Та след разговор с лицето, което има пълномощно от мое име...се взе решение,че не сме овце и не живеем в овчарник и не ни харесва да ни доят и стрижат.

1. Днес в офис на банката е зададен въпросът дали имат документ на който аз съм се съгласил с общите условия.
ТЪЙ КАТО както казАх вече, тази сметка е отворена служебно от 3-то лице на мое име.....НЯМА такъв.
Попитана е управителката на клона: Дали и се струва странно сметката да е открита в София, при условие, че на 500 метра от постояният ми адрес( във ВАРНА) е имало офис на банката??? Тишина. Попитана е дали след като няма мой подпис, че съм се съгласил с общите условия, ще махне сумата. Тишина. Написана е жалба и е входирана в банката. Копие е запазено за да се покаже на КЗП.

2.Утре ще се подаде жалба до КЗП, че са начислявани такси без да съм се съгласил с това. Срокът за извършване на проверката е 30дни. След това, ще има малко пауза в темата.
3. Преди да започнем упражнението - е проведена консултация с адвокат ( семеен приятел) защитник по друго дело, което семейството ни води е и спечелило на 2 инстанции в момента :pardon: срещу български монополист.

alekangg написа:Източник на мнението Лихвите падат, таксите се вдигат и увеличават като брой.

Банките в USA всеки месец пращат ИЗВЛЕЧЕНИЕ,НА ХАРТИЯ..... което показва какво е движението по банковата ти сметка. АКО решиш може да се откажеш от хартията. И ТОВА е за ВСИЧКО....ток, телефон, интернет, застраховка за колата......
Щото независимо , че сме 2021 Бай Джон реднека, дето живее в "Краварника" не ползва интернет банкиране в квадратният щат.
И НЕ Е ЗАДЪЛЖЕН да ползва.
И не виждам защо леля Айше , дето живее в "Овчарника", в малкото Родопско селце трябва да ползва и не и пращат всеки месец ИЗВЛЕЧЕНИЕ???
Ама, ако и пращат най-вероятно сметката като достигне до "0" лв , ще се закрие без тези игрички дето ги правят в държавата дето се управлява от Пъдаря на предишният пъдар.

SUB-ZERO написа:Източник на мнението В случая банката си е права. Това, че не си чел общите условия и не си закрил сметката си е твой проблем. Те не са длъжни да те уведомяват, не само те а която и да е БГ банка (имам опит и с ПИБ и ОББ). Не се заяждам, но това е положението. Сравнението с USA няма никакъв смисъл, както и цените на коли Европа - USA. Бил съм в USA преди 20г., тогавашното ниво на обслужване и работа с банки още не сме го стигнали в БГ. Няма и да го стигнем, но то е друга тема.

SUB-ZERO написа:Източник на мнението
ROUGE написа:Източник на мнението
SUB-ZERO написа:Източник на мнениетоПич,...
Нали си наясно,...

Пич... Даже не виждам смисъл да ти отговарям. Прочети пак всички мнения в темата, особено горните две и се постарай да ги осъзнаеш. Искаш съвети - дадохме ти, а какво ще правиш си е твоя работа. На никого не му пука къде живееш, колко гражданства имаш и как работят банките там :wink: .

.
Пич, съвети дето ще ме "закопчаят" , за 60лв....щото ти нямаш желание, знания и време....си ги пази за теб.

dare__devil написа:Източник на мнението Иначе моят рисърч показва, че МАЙ давността е 3 години. С други думи, ако имаш задължения за 8 години назад, трябва да платиш за последните три. Процедурата за погасяване по давност обаче не я знам и ще трябва да я разбереш от банката или от другаде... И то ако съм прав :?

Така е!

Върни се в “Лакърдии”