ПИБанка ....таксите и таксичките

Случки, подвизи, изцепки...
Потребителски аватар
Victoria
Маниак
Регистриран: 26 авг 2012, 22:10
Автомобил/Car: Sunny N13
Град/City: София/Стара Загора
Благодарил (а): 243 пъти
Изпратили благодарности: 109 пъти

Мнениеот Victoria » 05 фев 2021, 20:01

ROUGE написа:Източник на мнението
Victoria написа:Източник на мнението
ROUGE написа:С извлечения на хартия, нещата ще изглеждат по друг начин...нали се сещаш?.....95% от тези случай няма да се случват.Затова ще искат не 2,5лв, а ми и 10лв на месец.....само и само да не знаеш колко дължиш.

Не мисля, че е точно така. Почти съм сигурна, че има безплатна опция да ти ги пращат по имейл (само че не я ползвам, защото не го намирам за полезно за себе си), а пасивното онлайн банкиране, в което можеш да си проверяваш нещата със сигурност също е безплатно.

Кое не мислиш, че е точно така?
Че, ако пращат на хартия тези случаи ще са драстично по-малко?
Или че за да си отвориш банкова сметка ТРЯБВА да имаш комп+интернет?
Това е опция.Всеки има адрес на които се води че живее....не всеки има комп+интернет.

Не мисля, че е направено сложно да следиш какво имаш по сметката си и че целта на банката е това.
Извлеченията на хартия са - хартия, печатане, някой да го разнесе. Малко или много си е разход на фона на това да си провериш мейла или банкирането. Затова и банката гледа да се отърве от нуждата да праща тези писма / таксува подобна услуга.
За мен проблемът е, че има случаи (като онзи, който споменах горе), в който си си платил (волно или не) за извлечението на хартия, а него го няма.
В случая няма как да знам каква е била твоята ситуация, но съвсем не изключвам някъде доброволно да си отказал извлеченията по някакъв повод. Както и не изключвам варианта (поради споменатия ми личен опит) извлеченията да не са достигали крайната си точка. Но реално, ако си се интересувал от тях, нямаше да е трудно да получиш достъп до тях.

Не всеки има компютър и интернет, така е. Както казах, извлеченията на хартия съществуват и който няма компютър и интернет, може да не се отказва от тях (дори да струват някакви пари). Или може да не си прави банкова сметка, ако условията не го устройват. Вече, ако човекът следва да получава хартиени извлечения (платил си е и/или не се е отказал от тях и т.н.), но по някаква причина не стигат до него, тогава бих се съгласила, че вината не е в клиента.

Съгласна съм и че ситуацията, в която трето лице ми отваря сметка някак си и аз не знам за тая сметка и изведнъж дължа някакви пари не би била ок.
Pulsar C13 K9K
Primera.RT
Маниак
Регистриран: 03 окт 2016, 15:30
Автомобил/Car: Primera P10
Град/City: Ройтлинген
Изпратили благодарности: 54 пъти

Мнениеот Primera.RT » 05 фев 2021, 21:55

@ROUGE Как се е получило третото лице да отвори сметка с твойте данни? Това даже и в България става само с пълномощно. Опитвал съм се да си отворя, като съм давал личната си карта на роднини, но и 3-те пъти ги върнаха. Ако не си и знаел за тази сметка, работата е за полицията, а с отвореното наказателно дело сметката ще ти бъде закрита от банката без проблеми.
Primera Traveller WP12 | Двигател 2.2 dci (100 KW/139 PS)
Производство: 10/2003 | Километраж: 142.500 км
ROUGE
Маниак
Регистриран: 02 окт 2017, 04:49
Автомобил/Car: Interstar X70
Град/City: Флорида/ САЩ
Благодарил (а): 42 пъти
Изпратили благодарности: 47 пъти

Мнениеот ROUGE » 06 фев 2021, 10:01

Не може физическо лице да ти отвори сметка, без пълномощно. Освен ако не си под 18годишен.

Написали сме жалба. Банката има 15 работни дни да отговори.
Това, което казах, е че банката няма документ с който аз да съм се съгласил с общите условия и тарифата за такси и комисионни . Проверено.

Иначе според същите тези Общи условия, банката има ПРАВО да закрие сметка, ако в нея няма достатъчна наличност в период от 30 дни. Защо ли не го прави всеки може да се досети.

Банката има ПРАВО да закрие сметка, когато за 24 месеца по нея няма движение.Без значение каква е сумата в сметката. Защо не го прави? :?:

И още, банката има ПРАВО да закрие сметка, когато лицето има постоянен адрес извън ЕС ( който иска може да ги прочете ). Те са уведомени от мен писменно, че ще живея в САЩ, Флорида , град "Х"

Освен всичко друго, имам имайл кореспонденция между мен и банката, че имам проблем при ползване на картата на територията на САЩ. Писали сме си няколко писма, докато блокирани средства станат отново достъпни. От писмата става ясно, че живея и ползвам картата в САЩ на посочено от мен, преди да замина място.

Всичко това обаче няма значение, ако банката има мой подпис под това, че аз съм се съгласил с Общите Условия. Те обаче нямат. :ooops:

И най-интересните моменти поне за мен....ако искаш да ти изпращат инфо за движение по сметката на ел. поща .... ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ??? :mrgreen: .....за SMS също, но това е ясно.
ЗА хартиен носител ОБАЧЕ....трябва пак да си платиш, и това може да стане само в ОФИС на банката ??? :mrgreen: ЗАЩО ЛИ ???
Има и още....когато няма движение по сметката.....е тука става интересно......ДОРИ да си си платил....не ти изпращат информация. :angel:
Както се досещате -таксите които си вземат всеки месец....според тях НЕ СА ДВИЖЕНИЕ....

Защо нямат документ за съгласие от мен......защото някой не си с свършил работата...Кой не ме интересува.
Nissan Micra 2003г, K12 1.2 80кс - продаден
Nissan Nоте2006г, Е11 1,6 110 кс - продаден
Nissan Rogue 2017 SV 2,5 бензин CVT - 170кс
Nissan Rogue 2019 S 2,5 бензин CVT - 170кс
Потребителски аватар
alekangg
INSANE
Регистриран: 19 апр 2005, 12:42
Автомобил/Car: Rogue
Град/City: София
Благодарил (а): 13 пъти
Изпратили благодарности: 34 пъти

Мнениеот alekangg » 06 фев 2021, 11:32

Браво, голям ентусиаст си, като гледам как се пише, като нищо темата ще стигне 10 страници и само постове на автора ще са писани един работен ден.
Не знам защо реши, че ме дразни, че си търсиш правата, по-скоро би трябвало да си търсиш задълженията?
Прочети ли това? Аз съм го писал, случайно ако не си видял, ама ти реши, че се дразним или завиждаме дори, кой знае.

@Това с жалбата към банката ти е единствения полезен ход, чакай да видиш отговора.

Всеки търси права, но задължения рядко или никога и незнанието се определя като извинение в наши дни, но няма страшно, продължавай да ни разказваш как е в краварника, може и с гълъб да пращат хабер на някой в дълбоката прерия.
Пак да питам, какво значение има как е в краварника, овчарника, Германия или Испания или където се сетиш?

Ти нали имаш дерт с определена банка в България или ще им разкажеш как е някъде по света и те ще свият уши и ще се засипят с пепел и ще опростят дълга?

Няма нужда да ме цитираш, защото не смятам да пиша повече, нито да ти отговарям, ако искаш пиши до Папата за проблема ти.
Потребителски аватар
Svetlix
INSANE
Регистриран: 28 мар 2006, 18:38
Благодарил (а): 18 пъти
Изпратили благодарности: 29 пъти
Контакти:

Мнениеот Svetlix » 07 фев 2021, 13:26

Нямах намерение да пиша по темата, защото обикновено е в моя вреда, но нека споделя малко неща от дългогодишния ми опит в друга банкова институция.

Има банки в България, които закриват сметки при липса на авоар. Едно време бившата СИБАНК действаше по този начин. Като няма парички за такси и 3-4 месеца сметката е на минус се призвънява титуляра. Ако не се свържат с него или откаже да плаща и сметката се закрива служебно. След като собствениците на СИБАНК придобиха и ОББ - тази политика се наложи и там. В момента е по същия начин.

Моят съвет - гледайте да оперирате с възможно най-малко банки. Имате ли някъде сметка, която не се ползва - закривате! Задължително си пазите документите, че сметката е закрита. Така ако един ден банката има някакви претенции - вие имате документ, който доказва закриането на сметката. Преди години така ПроКредит банк ме бяха дали на колектор за 13 лв такси по сметка, която не е закрита. Отидох с документа, че съм закрил сметката и мачът приключи. Една стотинка не съм дал.

Колкото до драмата с ПИБ:
В сайта на банката има бланка за жалба. Пишеш си жалба и чакаш отговор. Имай в предвид, че те са въвели таксите по сметките ориентировъчно около 2009 г. Първо са били по 20 ст, а сега последно трябва да са по 2.90 лв/месечно. Реално по-серизните суми са се натрупали в последните месеци. Тоти правилно се е ориентирал, че по закон таксите са с 3-годишна давност. Реално таксите от преди 3 години няма как да ти ги искат. Като жокер ще ти дам това, че базата данни на ПИБ в момента не може да вижда движения от преди 2008-ма година. За да гледат по-назад ще трябва да се ровят в архив.

Ако успееш достатъчно мотивирано да си напишеш жалбата мисля, че можеш да се спазариш да платиш само част от задълженията и да закриеш сметката. Успех!
Изображение
N15 SRi, GA16DE (1998)
VW Passat 1.9 TDI AFN (1999)
ex. P10 SLX, CD20 (1993)
Потребителски аватар
emil
Нисан Клуб България
Нисан Клуб България
Регистриран: 13 ное 2008, 12:25
Автомобил/Car: Primera P11
Благодарил (а): 89 пъти
Изпратили благодарности: 62 пъти

Мнениеот emil » 08 фев 2021, 10:25

Victoria написа:Не мисля, че е точно така. Почти съм сигурна, че има безплатна опция да ти ги пращат по имейл (само че не я ползвам, защото не го намирам за полезно за себе си), а пасивното онлайн банкиране, в което можеш да си проверяваш нещата със сигурност също е безплатно.

Не почти, а абсолютно сигурна бъди, че има такава безплатна опция. Ползвам я.
Primera P12, 1.8i Comfort 2006, Tamona ГИ
ex. Primera P10, 2.0i SLX LPG Coltek 1991
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 10 фев 2021, 08:00

Svetlix написа:Източник на мнението Нямах намерение да пиша по темата, защото обикновено е в моя вреда, но нека споделя малко неща от дългогодишния ми опит в друга банкова институция.

Има банки в България, които закриват сметки при липса на авоар. Едно време бившата СИБАНК действаше по този начин. Като няма парички за такси и 3-4 месеца сметката е на минус се призвънява титуляра. Ако не се свържат с него или откаже да плаща и сметката се закрива служебно. След като собствениците на СИБАНК придобиха и ОББ - тази политика се наложи и там. В момента е по същия начин.

Моят съвет - гледайте да оперирате с възможно най-малко банки. Имате ли някъде сметка, която не се ползва - закривате! Задължително си пазите документите, че сметката е закрита. Така ако един ден банката има някакви претенции - вие имате документ, който доказва закриането на сметката. Преди години така ПроКредит банк ме бяха дали на колектор за 13 лв такси по сметка, която не е закрита. Отидох с документа, че съм закрил сметката и мачът приключи. Една стотинка не съм дал.

Колкото до драмата с ПИБ:
В сайта на банката има бланка за жалба. Пишеш си жалба и чакаш отговор. Имай в предвид, че те са въвели таксите по сметките ориентировъчно около 2009 г. Първо са били по 20 ст, а сега последно трябва да са по 2.90 лв/месечно. Реално по-серизните суми са се натрупали в последните месеци. Тоти правилно се е ориентирал, че по закон таксите са с 3-годишна давност. Реално таксите от преди 3 години няма как да ти ги искат. Като жокер ще ти дам това, че базата данни на ПИБ в момента не може да вижда движения от преди 2008-ма година. За да гледат по-назад ще трябва да се ровят в архив.

Ако успееш достатъчно мотивирано да си напишеш жалбата мисля, че можеш да се спазариш да платиш само част от задълженията и да закриеш сметката. Успех!

Благодяря за споделената информация. Явно в България има банки, които използват логика.
И е правилно да се опитват да се свържат с титуляра, когато сметката мине на минус.
А се захванах с ПИБ, защото те въпреки, че имат мои актуални тел, емайл, адрес не са се свързали да си поискат парите, а прибягват до колекторска фирма.
Ако бяха го направили по нормален начин, щях да си платя и да не се занимавам.
Пак според логиката КФ би трябвало да събират вземания, които банката не може да събере- длъжникът ОТКАЖЕ и/или няма възможност да плати.
Аз никога не съм бил потърсен.
Ти знаеш, но явно други не знаят, че задължения се ТЪРСЯТ от този на който имат да му плащат. Тези, които имат икономическо и/или юридическо образование са наясно с това. Другите приказват глупости.
Жалбата е написана много "читаво".
Банката ще отговори. Те са наясно, че при липса на основание ( в моя случай) няма как да начисляват и после да си искат нещо.

За 2,90лв на месец един лист хартия е най-малкото. Не съм им чел Тарифата за такси и комисионни сега ( защото не ме засягат вече).
В резултат на отношението им 2 депозитни сметки ще бъдат прехвърлени в друга банка.
На пенсионерите с 300лв пенсия пак ли вземат 3лв ?
Потребителски аватар
Svetlix
INSANE
Регистриран: 28 мар 2006, 18:38
Благодарил (а): 18 пъти
Изпратили благодарности: 29 пъти
Контакти:

Мнениеот Svetlix » 10 фев 2021, 18:53

Таксите за пенсионерите ... гледам 2,50 удържат на баща ми всеки месец. От години им е клиент. Все пак години наред ПИБ бе най-добрата банка според потребителите. Но този ход с тези писма според мен ще им донесе повече негативи, от колкото приходи. Жалко е наистина това, което се случва, защото говорим за българска банка. Прав си, че нормалното беше сами да те потърсят, а не да те дават на колектор. Това с колекторите като цяло е тъпа история. Още повече чрез писма. Никога не знаеш това писмо къде ще попадне и кой ще го прочете. После върви обяснявай, че нямаш сестра.

Между другото на много банки таксите подминават 3 лв/месечно.

Към момента всички банки са поели курс на дигитализация и идеята е да няма клиенти в салоните им. Сложили са високи такси за теглене/вноска с идеята клиентите да ползват банкоматите и електронните канали. Идеята е да намалят до минимум разходите за персонал (заплатата е на един сужител в касите е по-малка от тези в хранителните магазини), поддръжка на техника, наеми ... Другият момент е, че всички банки искат да задържат платежоспособните клиенти. Пенсионерите не ги ще никой. На пенсионерите не можеш да продадеш застраховки, ипотечка, потребителски кредит с по-голяма сума ...

На жалбите по принцип отговарят с телефонно обаждане. В нашия случай реагираха за 1 седмица. Дано и при теб има бързо и положително развитие.
Изображение
N15 SRi, GA16DE (1998)
VW Passat 1.9 TDI AFN (1999)
ex. P10 SLX, CD20 (1993)
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 10 фев 2021, 19:46

Ще отговорят, няма къде да ходят.
Тъй като основно в жалбата посочвам, че нямат основание да ми начисляват такси....ще им отнеме повече време.
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 15 фев 2021, 15:03

Банката реши да закрие сметката служебно. Крайно време беше.
Потребителски аватар
desoto77
Маниак
Регистриран: 24 ное 2009, 10:35
Автомобил/Car: Patrol Y60
Град/City: Благоевград/St Albans
Благодарил (а): 155 пъти
Изпратили благодарности: 44 пъти

Мнениеот desoto77 » 16 фев 2021, 01:41

:thumbs up:
Радвам се, че успя!
2011 Infiniti G37x
2015 Nissan Pulsar 1.2 DiG-T
2001 Nissan X-trail GT
Ex. 2001 Nissan Stagea AR-X Four
Ex. WP11 SR20DE
Ex. P10 SR20DE+ГИ Bardolini by megatiaga
Ex. P10 GA16DS+LPG
ROUGE
Маниак

Мнениеот ROUGE » 23 фев 2021, 07:38

desoto77 написа:Източник на мнението :thumbs up:
Радвам се, че успя!

Благодаря ти! Човек трябва да се бори срещу неправдата....
Има и други.
http://newsbp.com/%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0 ... aqBkdjVPUA
Потребителски аватар
skydiver
Парашутист
Парашутист
Регистриран: 17 юни 2009, 00:10
Автомобил/Car: Primera P11
Благодарил (а): 875 пъти
Изпратили благодарности: 529 пъти

Мнениеот skydiver » 24 фев 2021, 13:53

ROUGE написа:Източник на мнението
desoto77 написа:Източник на мнението :thumbs up:
Радвам се, че успя!

Благодаря ти! Човек трябва да се бори срещу неправдата....
Има и други.
http://newsbp.com/%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0 ... aqBkdjVPUA

Ей, Дани!
Признах те, човече!
Такива хора ни трябват в Бългapия, умни, упорити, хора, които си знаят и преследват правата!
За жалост все по-малко такива остават в Родината и си плащаме като попове всевъзможни такси, лихвички и каквото още там...

Върни се в “Лакърдии”