Да подготвим барбекюто за зимата

Тук се говори за всичко...
Потребителски аватар
borkata99
Маниак
Мнения: 359
Регистриран: 15 апр 2016, 19:54
Автомобил/Car: X-trail T31
Град/City: Русе
Благодарил (а): 1 път
Изпратили благодарности: 53 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот borkata99 » 11 фев 2020, 11:14

:lol:
Недейте бърка скарата /печено на въглени, особено "дървени въглища" от бензиностанциите или магазина/ с Барбекю-то.

Изображение, Изображение, Изображение

Изображение, Изображение, Изображение

Изображение, Изображение, Изображение

Месо, риба, дивеч и зеленчуци няма да показвам. Който е мераклия купува и идва да се убеди сам. :lol:
А ако наденицата, мръвката са собствено производство - още по-добре :wink:
Потребителски аватар
drukman
Маниак
Мнения: 372
Регистриран: 09 сеп 2016, 10:33
Автомобил/Car: Titan A60
Град/City: Пловдив
Благодарил (а): 14 пъти
Изпратили благодарности: 30 пъти
Контакти:

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот drukman » 11 фев 2020, 12:17

Моето е самоделка. Обърнете внимание на плочата. Не е ползвано от есента, но дава представа.
1.jpg
1.jpg (176.2 KБ) Видяна 222 пъти

2.jpg
2.jpg (134.16 KБ) Видяна 222 пъти

3.jpg
3.jpg (191.53 KБ) Видяна 222 пъти

4.jpg
4.jpg (184.55 KБ) Видяна 222 пъти
Никога не е късно да станеш за резил. Вальо О888 557Ч7Ч.
х'Алогенките за мъгла са начин за преброяване на комплексарите
D22, A60, RX350
Потребителски аватар
emil
Нисан Клуб България
Нисан Клуб България
Мнения: 3350
Регистриран: 13 ное 2008, 12:25
Skype: etsatchev
Автомобил/Car: Primera Wagon WP11
Град/City: София
Благодарил (а): 40 пъти
Изпратили благодарности: 45 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот emil » 12 фев 2020, 10:46

Плочата май е от брана и се нарича таландар.
Primera P12, 1.8i Comfort 2006, Tamona ГИ
ex. Primera P10, 2.0i SLX LPG Coltek 1991
Потребителски аватар
drukman
Маниак
Мнения: 372
Регистриран: 09 сеп 2016, 10:33
Автомобил/Car: Titan A60
Град/City: Пловдив
Благодарил (а): 14 пъти
Изпратили благодарности: 30 пъти
Контакти:

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот drukman » 12 фев 2020, 21:36

Баш такава е. Не знаех, че така се казва, но като сложиш лука и чушките заедно с пържолите стават уникални. В средата е със сос, по-в страни сухо.
Никога не е късно да станеш за резил. Вальо О888 557Ч7Ч.
х'Алогенките за мъгла са начин за преброяване на комплексарите
D22, A60, RX350
Потребителски аватар
МИНЧО
INSANE
Мнения: 4345
Регистриран: 02 дек 2008, 11:44
Автомобил/Car: Qashqai
Град/City: София-"O.К.-2"
Благодарил (а): 106 пъти
Изпратили благодарности: 96 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот МИНЧО » 13 фев 2020, 07:06

Моя Валандар.

Изображение
PRIMERA P11-144-бивша
PRIMERA P10 GA16DE-бивша
Nissan Almera N16 QG18
Nissan Qashqai J10 HR16DE-LPG
И Я МОЖЕМ И ТАТЕ МОЖЕ, НО КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ
Потребителски аватар
emil
Нисан Клуб България
Нисан Клуб България
Мнения: 3350
Регистриран: 13 ное 2008, 12:25
Skype: etsatchev
Автомобил/Car: Primera Wagon WP11
Град/City: София
Благодарил (а): 40 пъти
Изпратили благодарности: 45 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот emil » 13 фев 2020, 10:24

drukman написа:Източник на мнението Баш такава е. Не знаех, че така се казва, но като сложиш лука и чушките заедно с пържолите стават уникални. В средата е със сос, по-в страни сухо.

Наричат я таландар, таландара и т.н. Храната се приготвя точно както описваш и става уникално вкусна. Плочата обаче има един съществен недостатък за пикник: много е тежка.
Primera P12, 1.8i Comfort 2006, Tamona ГИ
ex. Primera P10, 2.0i SLX LPG Coltek 1991
Потребителски аватар
Ivanjk
INSANE
Мнения: 2403
Регистриран: 07 юни 2014, 22:24
Автомобил/Car: Qashqai
Град/City: Тел-Авив
Благодарил (а): 331 пъти
Изпратили благодарности: 349 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот Ivanjk » 13 фев 2020, 11:59

Еее разтекоха ми се всички стомашни сокове :lol:
Аз съм само с лятно , нали си нямаме зима ......
20180210_115923-500x300.jpg
20180210_115923-500x300.jpg (98.54 KБ) Видяна 148 пъти
Qashqai 1.6i 2013 ex
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
Потребителски аватар
МИНЧО
INSANE
Мнения: 4345
Регистриран: 02 дек 2008, 11:44
Автомобил/Car: Qashqai
Град/City: София-"O.К.-2"
Благодарил (а): 106 пъти
Изпратили благодарности: 96 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот МИНЧО » 14 фев 2020, 07:40

borkata99 написа:Източник на мнението :lol:
Недейте бърка скарата /печено на въглени, особено "дървени въглища" от бензиностанциите или магазина/ с Барбекю-то.

Изображение, Изображение, Изображение

Изображение, Изображение, Изображение

Изображение, Изображение, Изображение

Месо, риба, дивеч и зеленчуци няма да показвам. Който е мераклия купува и идва да се убеди сам. :lol:
А ако наденицата, мръвката са собствено производство - още по-добре :wink:

За да не преразказвам, копи-пейст:
......" Що се отнася до БАРБЕКЮ, погрешно в Бг. се разбира скара (на турски IZGARA, на английски GRILL) на дървени въглища. Всъщност барбекю може да се приготви на : дърва, дървени въглища, газ, пелети, ток. Въпросът е да се спазват определени температурни режими на печене. Четох постове по-горе и видях доста погрещни мнения. Например печене до вътрешна температура max 80 градуса. Всъщност различните меса се пекат при различна температура, до различна вътрешна температура. Обикновенно месата съдържащи повече съединителна тъкан (жили), джолан, плешка, гърди (ребра) се пекат до вътрешна температура около 94-95 градуса, защото при 93,3 гр. съединителната тъкан се превръща в желатин и месото става изкл. крехко.По принцип в барбекю техниката, съществуват 2 температури на печене, като базови 225 градуса по фаренхайд (107 С) и 325 градуса по фаренхайд (163 С), В пактиката се ползват и различни вариации между тези 2 температури, както и комбиниране. Зашо точно такива температури: при 107 гр.целзий (на морското равнище, при по-висока надморска височина температурата е по-ниска) водата в клетките на месото не се изпарява, При температура над 163 гр. целзий в месото се образуват канцерогенните хетероциклични амини. Що се отнася до майеровите процеси (за които спомена колегата по-горе) съединението на аминокиселините и захарите се случва при температура по-висока от 135 гр, целзий. Всъщност това съединение се случва и при по-ниска температура, но много-по бавно. За увеличаване на ефекта от майеровите процеси в барбекю практиката в маринатите за месото се добавя захар, която увеличава вкусът и аромата на печеното месо. Всъщност БАРБЕКЮТО е цяла наука бкл. химия, физика, термодинамика и тнт, но пък резултата си заслужава цялото отделено внимание. Целта на барбекюто е не да вземете едно качествено и скъпо месо, да го изпечете някак си и да се ударите в гърдите, колко сте велики, а да вземете месо с ниско качество и да приготвите продукт, от който всички да ахнат. Ще завърша с един цитат на многократен шампион по BBQ и производител на смокъри в САЩ "Най голямата грешка е да се пече месо на висока температура. Хора- животното вече е умряло, не е нужно да го убивате повторно"
PRIMERA P11-144-бивша
PRIMERA P10 GA16DE-бивша
Nissan Almera N16 QG18
Nissan Qashqai J10 HR16DE-LPG
И Я МОЖЕМ И ТАТЕ МОЖЕ, НО КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ
Потребителски аватар
МИНЧО
INSANE
Мнения: 4345
Регистриран: 02 дек 2008, 11:44
Автомобил/Car: Qashqai
Град/City: София-"O.К.-2"
Благодарил (а): 106 пъти
Изпратили благодарности: 96 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот МИНЧО » 14 фев 2020, 07:44

А така пека пиле...с 4 крака. :-D
Изображение
Изображение
PRIMERA P11-144-бивша
PRIMERA P10 GA16DE-бивша
Nissan Almera N16 QG18
Nissan Qashqai J10 HR16DE-LPG
И Я МОЖЕМ И ТАТЕ МОЖЕ, НО КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ
Потребителски аватар
borkata99
Маниак
Мнения: 359
Регистриран: 15 апр 2016, 19:54
Автомобил/Car: X-trail T31
Град/City: Русе
Благодарил (а): 1 път
Изпратили благодарности: 53 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот borkata99 » 14 фев 2020, 15:24

Като взема да се превземам и аз ги правя тия "фокуси" :ooops:

Изображение

Иначе си карам на "опит-а" и винаги /газ, дърва, дървени въглища, ток/ всичко е на 6!
Когато съм в Щатите пуйките се пекат докато им изскочат тапите - няма никакви термометри, никой не мери температурата вътре в мръвката.
Теории разни, важното е резултата и кой както му харесва!

А така става като свършат предварително бурканите :lol:

Изображение, Изображение
Изображение, Изображение

Не може само с мръвки, трябва и мезе :-D
Потребителски аватар
МИНЧО
INSANE
Мнения: 4345
Регистриран: 02 дек 2008, 11:44
Автомобил/Car: Qashqai
Град/City: София-"O.К.-2"
Благодарил (а): 106 пъти
Изпратили благодарности: 96 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот МИНЧО » 14 фев 2020, 18:32

Само преразказвам, без да давам гаранции за достоверност. На робите в щатите се е давало само остатъците от месото и кокалите, които господарите са им правили. Те са били принудени да сготвят тези остатъци по начин, който да станат най-вкусни. Тогава те санали боговете на бавното готвене на дъвени въглища. Оставяли месото с кокалите да се пече много часове в земята или някакви железни съдове, след което то ставало божествено. Така от остатъците, те правели гурме.
PRIMERA P11-144-бивша
PRIMERA P10 GA16DE-бивша
Nissan Almera N16 QG18
Nissan Qashqai J10 HR16DE-LPG
И Я МОЖЕМ И ТАТЕ МОЖЕ, НО КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ
Потребителски аватар
Ivanjk
INSANE
Мнения: 2403
Регистриран: 07 юни 2014, 22:24
Автомобил/Car: Qashqai
Град/City: Тел-Авив
Благодарил (а): 331 пъти
Изпратили благодарности: 349 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот Ivanjk » 15 фев 2020, 10:31

В крайна сметка , целта е една и съща , Да има нещо вкусно на масата :pardon:
Qashqai 1.6i 2013 ex
NV-200 1.5dci 2014
Qashqai 1.6 dci CVT 2017
Потребителски аватар
borkata99
Маниак
Мнения: 359
Регистриран: 15 апр 2016, 19:54
Автомобил/Car: X-trail T31
Град/City: Русе
Благодарил (а): 1 път
Изпратили благодарности: 53 пъти

Да подготвим барбекюто за зимата

Мнениеот borkata99 » 16 фев 2020, 23:12

Е, можем само и на постничко Изображение, Изображение, Изображение

ама друго си е мръвката!!! :lol: особено еленско Изображение, Изображение, Изображение

Върни се в “Общи приказки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост